Drtiče odpadků
11.12.2005
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Drtiče odpadků nejsou žádnou novinkou a ve spoustě zemí jsou běžnou součástí vybavení kuchyní již po mnoho let. Drtiče jsou většinou umístěny pod kuchyňskou výlevkou. K rychlému úklidu po jídle pak stačí pouze pustit proud vody a zbytky jídla z talířů či hrnců spláchnout do dřezu. V kombinaci s myčkou na nádobí se z vaření i následného úklidu stane příjemná záležitost. Můžete zapomenout na drhnutí nádobí a skladování odpadků, které bohužel přitahují škodlivý hmyz, hlodavce a také zapříčiňují nepříjemný zápach.
Jak drtič pracuje a co lze drtit?
Princip drcení odpadků je jednoduchý. Zbytky jídla jsou za současného toku studené vody rozdrceny a odvedeny do kanalizace nebo do septiku. Drtit lze v podstatě všechny zbytky jídla z kuchyně s výjimkou snad jedině velkých kostí – zeleninu, ovoce, maso, skořápky vajíček i ořechové slupky, menší kosti. Pozor si dávejte, zejména vyléváte-li do dřezu například olej z fritézy či jiný tuk, který by mohl při kontaktu se studenou vodu v drtiči zatuhnout. V tomto případě je dobré pustit raději vodu horkou a nechat všechen tuk řádně odtéct.
Na co se při nákupu zaměřit
Kvalitní drtič odpadků by měl mít dostatečný počet otáčet (2600 až 2800), který zaručí také úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte ani na protihlukovou izolaci. Přece jen pokud vaříte často, mohl by být přílišný hluk časem vám i sousedům nepříjemný. Důležitý je také průměr odpadního otvoru (95 milimetrů), abyste mohli pohodlně likvidovat i větší kusy masa nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při nákupu dřezu.
Velmi důležitá je také antikorozní úprava komor drtiče. Vhodným materiálem je například sklolaminátový nylon nebo polyester.
Luxusní a výkonný drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou úpravou, nerezovou úpravou a zárukou až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun. Standardní ale kvalitní drtič si můžete pořídit přibližně za 7 tisíc korun.
Foto: archiv firmy SUITE s.r.o.
Články s podobnou tématikou
Užitečné maličkosti v kuchyni
Kuchyně podle učení Feng-šuej
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Článek byl zobrazen 10601 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Zdravé vaření v nádobí s keramickým povrchem
Kvalitní nádobí s keramickým povrchem spojuje výhody nezničitelnosti litinového nebo nerezového nádobí, a přitom se snadno udržuje jako nádobí s teflonovým povrchem. Navíc působí esteticky jak na sporáku, tak i na slavnostně prostřené tabuli.
Vytvořte si kuchyň, na kterou se budete hrdě dívat
Chystáte se pustit se do rekonstrukce, modernizace či do koupě nové kuchyně? Získejte informace o aktuálních trendech v oblasti vybavení kuchyně. Udělejte si kuchyň “hezčí” a zároveň zvyšte užitnou hodnotu své kuchyně na maximum za použití toho pravého vybavení s puncem kvality.
Originální doplňky do kuchyně
Každý z nás tráví určitý čas v kuchyni, tak proč přípravu jídla nezpříjemnit nějakým předmětem nebo pomůckou luxusního designu.
Odsávaní par
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.
Set granitový dřez a baterie? Ano, ale volte kvalitu
Ideálním řešení zajišťující jak trvanlivost vzhledu, tak malé nároky na denní údržbu, je granitový dřez. Na trhu najdeme tyto dřezy i v setech za velmi výhodné ceny. Ne každý set však očekávání naplní. Jak a kde dobře nakoupíte, čtěte dále…
Rady a tipy, jak z malé kuchyně vytěžit maximum
Nachází se ve vašem hnízdečku malá kuchyň? Nevěšte hlavu, i s malou kuchyní můžete zahrát velké divadlo, pokud se budete řídit několika osvědčenými tipy. Prozradíme vám, jak malou kuchyň opticky zvětšit a jak co nejefektivněji naložit s jejím prostorem tak, abyste se v ní cítili spokojeně, nejen při vaření.
Skladování potravin
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?